Gisteren met een honderdtal boeren onder leiding van
Enerpedia gaan toeren in Wallonië: van Linkebeek via Mariembourg naar Spa.
Een stevige wind en een overvolle wolkenhemel was ook van de partij. De ideale setting voor een demonstratiedag "Windenergie op maat van het land- en tuinbouwbedrijf". Van zonnepanelen kon je die dag echt niet veel groene electriciteit verwachten, van wind des te meer. Ook als het regent en donker is.
De
kleine windturbines kosten al gauw 30.000 euro en kunnen 10.000 kWh per jaar produceren - als de wind meezit tenminste. Deze windmolens werken optimaal met een windsnelheid van 30 km/u op 10 meter hoogte, maar dat halen we in ons land enkel aan de kust. Het rendement ligt in de praktijk met gemiddelde windsnelheden van 15 à 20 km/u heel wat lager. De terugverdientijd van zo'n investering (LIF-subsidies, groene stroomcertificaten en fiscale aftrek meegeteld) bedraagt minstens 8 jaar.
Een professioneel toekomstgericht landbouwbedrijf heeft een
middelgrote turbine nodig die tot 300.000 kWh per jaar oplevert en ± 500.000 euro kost. De vergunningen vragen 2 jaar papierwerk, en zo'n individuele windmolen mag niet zomaar overal geplaatst worden. In de provincie West-Vlaanderen (met de beste wind!) opteert de deputatie voor gegroepeerde windmolenparken in enkele afgebakende gebieden.
De middelgrote windturbines voor KMO- en agrarisch gebruik kunnen dus in de bij uitstek agrarische windprovincie niet aan de bak komen.
Een
domper op de dynamische vooruitziende ondernemers, die de noeste-werkers-reputatie van onze kustprovincie hoog houden.
Mijn
foto's van deze demodag kan u
hier bekijken.
© ZoZie